"Svému cíli se vždy musíš poddat, bez výhrad."
"Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod."
"Začátkem všech úspěchů je touha."
"Chcete vyniknout? Musíte pracovat, zatímco jiní se baví."

Ovesné vločky

8. července 2011 v 12:34 | Vanesa ;o) |  Zdravá výživa
Obiloviny by měly patřit k základním složkám naší potravy. Nikoliv však běžně prodávané pečivo z bílé mouky, ale hlavně produkty z celozrnných surovin obsahující široké spektrum důležitých látek pro naše zdraví. Mezi takové suroviny patří ovesné vločky, které si oblíbili sportovci, protože vědí, že strava má významný podíl na jejich výkonech. Ovesné vločky obsahují vlákninu, komplexní sacharidy, minerály a vitamíny. To znamená, že regulují hladinu krevního cukru, podporují správné trávení a mají příznivý vliv proti ukládání tuků.

Ovesné vločky a jejich výhody

Obsahují průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku.

Obsažené tuky vykazují poměrně velký podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou pro organismus nezbytné a které pozitivně ovlivňují krevní tuky.

Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu a tlumí pocit hladu. Ovesná vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Hladina krevního cukru v organismu zůstává vyrovnaná a nedochází k vysokému vzestupu hladiny inzulínu. Během celého dopoledne tak můžeme využívat postupně uvolňovanou energii.

Bílkoviny v ovesných vločkách se blíží ideálnímu proteinu díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin.

Ovesné vločky mají více než stonásobně více fosfolipidů než ostatní potraviny. Fosfolipidy jsou nezbytnou součástí všech buněčných membrán a mozkové tkáně.

Oves je jednou z mála obilnin, jež obsahují také antioxidanty - tokotrienoly, které zabraňují poškození tkání toxickými látkami.




Celozrnné ovesné výrobky obsahují v přírodní formě vitaminy skupiny B i E a minerální látky - zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění. Dále pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty, hebkou pleť i jako prevence proti tvorbě vrásek. Právě ovesné vločky obsahují vitamin B2 zvyšující odolnost vůči stresu.

Pomáhá při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, při léčbě kožních ekzémů. Je vhodný pro celkové posílení organismu, při rekonvalescenci. Oves také účinně snižuje hladinu cholesterolu.

Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

Vybrané pokrmy z ovesných vloček (bez přidaného tuku a cukru) jsou vhodné také pro redukční diety, protože vláknina a bílkoviny navozují pocit sytosti, tlumí pocit hladu a mají vliv na regulaci vyprazdňování.

Bílkoviny v ovesných vločkách se blíží ideálnímu proteinu díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů. Jsou proto výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty. Často tvoří základ výživy atletů, zejména vzpěračů.

Na rozdíl od jiných obilných výrobků mají ovesné vločky mírně projímavý účinek.
 


Komentáře

1 SergiooL | E-mail | 17. ledna 2017 v 9:37 | Reagovat

I found this page on 14th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.